De ce este important sa luam masa impreuna!

Se spune ca, de fapt, daca stim sa ne alegem mai bine modul in care ne petrecem timpul, reusim sa gasim suficiente momente libere pentru tot ceea ce ne dorim. Chiar si in cele mai aglomerate zile, cu putina vointa, putem sa strecuram acele activitati care ne fac o deosebita placere si care ne ajuta sa ne incarcam cu energie si buna-dispozitie. Unul dintre cele mai placute lucruri si, dupa cum ne asigura specialistii, si cele mai benefice pentru sanatatea si fericirea noastra, este sa luam masa alaturi de cei dragi.

18122444_m

Impreuna de la prima ora. Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, cea care ne asigura nutrientii de care avem nevoie ca sa ne putem concentra la sarcinile din timpul zilei. Acesta este, totodata, si un prilej perfect pentru a lua masa in familie. In plus, cei mici invata astfel sa tina la disciplina programului alimentar si sa inceapa ziua in forta cu un mic dejun hranitor.

Cina, momentul preferat al zilei. Chiar daca programul nu ne permite intotdeauna sa zabovim asa cum ne-am dori asupra primei mese ale zilei, seara ne gaseste, de obicei, pe toti acasa. Conversatiile din timpul cinei pot fi secretul unor relatii mai puternice intre membrii familiei. Mai mult, contextul este ideal pentru a impartasi cu cei dragi intamplarile din timpul zilei, dar si pentru a ne sfatui si a face planuri. Astfel de momente ne ajuta sa ne simtim mai apropiati unii de altii, ca familie, si sa avem mai multa incredere reciproca.

Copiii, cei mai avantajati. Studiile au aratat ca frecventa meselor luate in familie influenteaza semnificativ stilul de viata al viitorilor adulti. Copiii care provin din familii care iau des cina impreuna vor adopta un stil de viata mai echilibrat, avand un risc mai scazut ca mai tarziu sa devina fumatori sau sa consume cantitati mari de alcool. In plus, in functie de consistenta meselor, cei mici vor dezvolta o preferinta pentru anumite tipuri de alimente. Mai tineti minte cum, atunci cand eram mici si stateam in preajma mamei sau a buncii atunci cand gateau, „furam” cate un morcov sau o felie de ardei gras? Cu cat mesele de acasa vor fi mai sanatoase, bogate in legume si fructe, cu atat stilul alimentar al copilului va deveni un aliat mai puternic al sanatatii sale pe termen lung.

Mai putin stres. Un studiu realizat de Brigham Young University in 2008 a demonstrat faptul ca persoanele care iau cina in familie se deconecteaza mai rapid de tensiunea acumulata in timpul zilei la locul de munca – afirmatia fiind valabila mai ales in cazul femeilor.

Asadar, sa ne adunam cu totii cat mai des in jurul mesei si sa ne bucuram de momentele cu adevarat valoroase pentru intreaga familie!

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *