Cum sa eviti sedentarismul la locul de munca!

Sedentarismul la birou apare foarte usor atunci cand munca ta presupune sa stai pe scaun ore in sir si sa lucrezi in fata unui laptop. Lipsa de miscare iti afecteaza sanatatea si in timp pot aparea probleme cu coloana, cardiovasculare sau de vedere, reumatism si dureri de spate.

Petrecem majoritatea locului la locul de munca, asa ca trebuie sa invatam cum sa devenim mai activi si sa combatem consecintele unei vieti sedentare. Pentru asta, exista cateva lucruri pe care le poti face la birou, dar si in timpul liber.

dreamstime_m_46164120Acorda-ti timp inainte sa incepi munca

Incearca sa ajungi la birou cu 10-15 minute mai devreme. Ia-ti timp sa bei o cafea, sa-ti organizezi ziua si sa te faci confortabila. Incepe ziua cu ganduri pozitive si cu putina miscare.

Poti face cateva exercitii in timp ce stai pe scaun: inchide ochii si roteste-ti capul in sensul ceaselor de ceasornic, apoi invers. Ridica-ti umerii si coboara-i prin miscari rotative. Pune mainile la ceafa si trage de spate pana il indrepti sau roteste-ti trunchiul in stanga si in dreapta.

Ia pauze din ora in ora

Acorda-ti un moment de relaxare si ridica-te de pe scaun cel putin o data pe ora. Fa cativa pasi prin birou, fa-ti o cafea, iesi putin la aer sau fa cateva exercitii de intindere ca sa iti dezmortesti picioarele si sa iti indrepti spatele.

Exercitiile iti imbunatatesc circulatia sanguina, oxigeneaza celulele si tu vei avea mai multa energie. Fii atenta si incearca sa-ti mentii postura dreapta pe tot parcursul zilei.

Nu lua pranzul la birou

Daca vrei sa fii productiva si mananci in fata laptopului ca sa rezolvi cat mai multe sarcini, e posibil sa obtii exact opusul. Gandeste-te la pauza de pranz ca la un moment in care iti poti reincarca bateriile si sa te intorci cu forte proaspete la birou.

Nu iti comanda pranzul la birou, ci mergi chiar tu dupa el. Daca ai pregatit ceva de acasa, asaza-te pe o banca in aer liber. Pune-ti muschii in miscare, oxigeneaza-ti creierul si energizeaza-te.

dreamstime_m_41897908Ia-ti o minge de fitness

Desi poate parea ciudat, o minge de fitness in birou te poate scapa de durerile de spate si iti ofera un motiv in plus pentru care sa faci miscare.

Daca iti permiti, poti sta pe ea in loc de scaun si vei vedea cum ti se va imbunatati postura pentru ca iti vei lucra muschii spatelui si pe cei abdominali.

Odihneste-ti ochii

Un job care presupune sa lucrezi non-stop pe laptop iti poate afecta vederea fara sa iti dai seama. Atunci cand sunt suprasolicitati, ochii obosesc, apar durerile de cap si in timp vei avea nevoie de ochelari de vedere.

Daca simti ca nu mai poti, ia  o pauza si reia munca dupa ce te odihnesti putin.

Fa miscare si cand pleci de la birou

Ideal e sa faci miscare cam 30 de minute pe zi, dar chiar si 3 zile pe saptamana in care faci sport conteaza foarte mult pentru sanatatea ta. Trebuie sa compensezi orele in care stai la birou prin practicarea unui sport – cele mai indicate sunt inotul, pilates, yoga, dar si mersul pe jos in pas vioi.

Alte sfaturi. Atunci cand vorbesti la telefon, ridica-te de pe scaun si plimba-te prin birou sau pur si simplu misca-te de pe un picior pe celalalt. Stai cu spatele lipit de spatarul scaunului pentru a-ti mentine postura dreapta.

Trage-ti umerii in spate si pozitioneaza-ti laptopul astfel incat sa se afle la acelasi nivel cu privirea ta. Daca vrei sa ii comunici ceva unui coleg, du-te pana la el si nu il suna. Profita de toate momentele in care te poti ridica de la birou ca sa faci putina miscare si incearca sa fii o persoana cat mai activa.

Articol scris de,
Daniela Marc – Specialist Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *