Category Sănătate

Stiai ca aproximativ 80% din bolile de inima pot fi prevenite daca duci un stil de viata sanatos? La nivel mondial, principala cauza a deceselor este reprezentata de afectiunile cardiovasculare. De aceea, trebuie sa acordam o atentie deosebita sanatatii inimii, incepand cu dieta si cu adoptarea unui stil de viata activ.

Descopera cum iti mentii inima sanatoasa respectand urmatoarele reguli:

1. Dieta sanatoasa

Evita carnea grasa, grasimile nesanatoase, zaharul rafinat, painea alba, prajelile si sucurile carbogazoase. Introdu in dieta cat mai multe alimente bogate in fibre, acizi grasi esentiali, vitamine si magneziu – verdeturi proaspete, peste oceanic, struguri rosii, mere, catina, fasole, soia, avocado, usturoi, ceapa, fenicul, chimen etc. Citeste mai multe despre nutritia potrivita pentru o inima sanatoasa aici.

2. Renunta la obiceiurile daunatoare

Fumatul este extrem de daunator pentru sanatatea inimii. Nicotina si monoxidul de carbon din tigari cresc tensiunea arteriala, ingusteaza vasele de sange, scad fluxul de sange si de oxigen transportate la nivelul inimii. In plus, favorizeaza depunerea de grasime pe artere, cresc nivelul colesterolului, provoaca aritmii si chiar cheaguri de sange. Renunta la fumat, chiar si la cel pasiv. 

3. Adopta un stil de viata activ

Sedentarismul creste riscul producerii unui infarct, cauzeaza atrofierea vaselor de sange si favorizeaza acumularea kilogramelor in plus, care pot duce la depunerea grasimii pe artere si la cresterea nivelului de colesterol.

Fa miscare in fiecare zi, cel putin 30 de minute. Sunt recomandate exercitiile cardio, inotul, ciclismul, joggingul sau chiar mersul in ritm alert. Activitatea fizica imbunatateste functiile inimii si iti da o stare de bine care te ajuta sa combati stresul cotidian.

4. Tine stresul sub control

Stresul poate pune foarte usor stapanire pe viata ta. Daca ai un program de lucru incarcat, simti ca nu petreci destul timp cu cei dragi si lasi grijile sa te acapareze, vei deveni obosit si irascibil. Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care au suferit atacuri cardiovasculare au avut un nivel ridicat al hormonului cauzator de stres – cortizol.

5. Preventia este succesul sanatatii

Este foarte important sa mergi cel putin o data pe an la medic pentru un set de analize. In urma rezultatelor analizelor de sange, medicul tau iti poate spune daca prezinti vreun risc de aparitie a bolilor de inima. Investigatiile suplimentare ca EKG-ul sau testul PCR ajuta la stabilirea diagnosticului corect si la prescrierea unui tratament.

Tu cum ai grija de inima ta?

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *