Ritmul circadian se refera la schimbarile prin care trece organismul nostru la nivel fizic, mental si comportamental in cursul unei zile. Atunci cand ritmul circadian este tulburat, apar probleme ca insomniile, depresia sau asteniile de sezon.
Ce este ritmul circadian?
Atunci cand se face trecerea la ora de vara si de iarna, cand schimbi fusul orar sau lucrezi ture de noapte, incepi sa te simti obosit, dezorientat, lipsit de concentrare sau chiar trist. Aceste lucruri iti afecteaza ritmul circadian, un ceas natural care te ajuta sa te adaptezi ciclului zi-noapte. Este influentat de lumina, dar si de alti factori ca cei amintiti mai sus.
Tulburari de ritm circadian
Atunci cand ritmul circadian este afectat, apare in primul rand insomnia, dar si:
- afectiunile cardiovasculare (atac de cord, infarct miocardic)
- depresia
- tulburarea bipolara
- dereglari ale metabolismului
- obezitate
- diabet
- somnolenta excesiva
Evita dereglarile de ritm circadian
Cel mai simplu lucru pe care il poti face este sa te expui cat mai mult la lumina soarelui in timpul zilei. Daca nu petreci destul timp in lumina naturala, esti mai predispus la astenie, depresie si insomnie. In plus, lumina stimuleaza producerea de melatonina, un hormon care imbunatateste calitatea somnului si te ajuta sa adormi mai usor.
Incearca sa respecti un program zilnic, sa te trezesti si sa te culci aproximativ la aceleasi ore. Dormi 7-8 ore pe noapte, in functie de stilul tau de viata si de nevoile proprii. Evita sa folosesti telefonul sau alte dispozitive cu ecran luminos inainte sa te bagi la somn deoarece iti va scadea productia de melatonina.
Un alt factor care afecteaza ritmul circadian este stresul. Incearca sa elimini cauzele lui, sa traiesti in prezent, sa inveti sa spuni NU atunci cand e cazul. Sportul te ajuta sa te detensionezi, mai ales yoga. Razi cat mai mult, intalneste-te cu prietenii, fa o baie relaxanta seara si acorda-ti timp sa faci ceea ce iti place.
Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing