Ce nu stiai despre Mos Nicolae?

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetele sau cizmele si le lasa pregatite la usa pentru ca Mos Nicolae sa le aduca daruri – daca au fost cuminti sau o nuielusa – daca au facut nazbatii.

Descopera 10 lucruri pe care poate nu le stiai despre Mos Nicolae si cu care poti sa ii faci curiosi pe cei mici:

1. Mos Nicolae a inspirat numele lui Mos Craciun. Denumirea olandeza a lui Mos Nicolae este Sinterklass sau Sfantul Klaus (Nicolae). Santa Claus (Mos Craciun) e un derivat din numele olandez Nicolas. Personajul Mos Nicolae este bazat pe o persoana reala, mai exact a Sfantului Nicolae (Nicolas) care s-a nascut in jurul anului 270 d. Hr. si care a fost un episcop grec.

2. Ziua Sfantului Nicolae a devenit prilej de sarbatoare in Europa in secolul al XII-lea, atunci cand s-au organizat activitati caritabile si s-au impartit daruri saracilor. Stiai ca maicutele si calugarii obisnuiau sa lase la usa saracilor daruri?  Acest lucru se intampla in Evul Mediu, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, pentru a-l celebra pe Mos Nicolae.

3. In Olanda, data de 6 decembrie a devenit o sarbatoare religioasa. Se zice ca Mosul vine cu un vapor si are cu el o carte mare in care este scris ce au facut copiii in acel an. In Danemarca, Mosul cara un sac in spate si calatoreste alaturi de reni. Copiii trebuie sa pregateasca lapte si dulciuri pentru elfi, ajutoarele Mosului.

4. Pentru copiii care primesc nuieluse, se spune ca acestea trebuie sa fie de mar, iar daca sunt puse in apa si vor inflori pana de Craciun, celor mici le-au fost iertate nazbatiile.

5. Traditia spune ca iarna incepe pe 6 decembrie, odata cu primul Mos, care atunci cand isi scutura barba alba si deasa incepe sa ninga. Daca nu ninge, se spune ca Mosul a intinerit.

6. In unele zone ale tarii, Mos Nicolae este cunoscut ca San-Nicoara. In data de 6 decembrie, se pun mladite de pomi roditori in apa. Daca inmuguresc pana la Anul Nou, inseamna ca anul care urmeaza va avea o recolta bogata.

7.In traditia romaneasca populara, Sfantul Nicolae este considerat protectorul calatorilor, fetelor sarace si nemaritate, al marinarilor si mai ales al copiilor.

8. Se spune ca daca ninge in ziua de 6 decembrie, este bine sa aducem in casa putina zapada, semn de primavara rodnica si bogata. Zapada trebuie pusa intr-un vas, iar cu apa rezultata se uda florile.

9. Traditia sosetelor agatate la semineu sau in alta parte a casei cu ocazia Craciunului vine de la Mos Nicolae. El facea daruri copiilor si adeseori le punea monede in sosete.

10. In decembrie 2015, in Romania existau aproximativ 811.000 de romani care poarta numele Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestora – 523.000 barbati si 288.000 femei.

Tu ce cadouri pregatesti de Mos Nicolae?

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *