Oboseala cronica apare cel mai frecvent la persoanele stresate si solicitate, care nu mai pot face fata presiunilor zilnice, fie ca e vorba de viata personala sau de job. Se diagnosticheaza atunci cand dureaza de mai mult de 6 luni. De cele mai multe ori, oboseala se poate trata prin odihna si adoptarea unor mici schimbari in rutina zilnica. In alte cazuri, se poate transforma in neurastenie, o afectiune care devine permanenta si afecteaza negativ modul de viata.
Oboseala cronica – simptome si cauze
Aproximativ 2-3% din populatia globului sufera de oboseala cronica. Femeile sunt afectate mai des decat barbatii; apare de obicei la persoanele cu varste cuprinse intre 20-40 ani, dar si la adolescenti.
Simptomele sindromului de oboseala cronica:
- oboseala continua pe timpul zilei
- sensibilitate la zgomote sau lumini puternice
- gandire incetinita
- palpitatii
- dureri de cap sau migrene
- dificultati de concentrare
- stari de ameteala sau chiar lesin
- hipertensiune
- insomnie
- transpiratie brusca
- dureri musculare, articulare sau de coloana (spate) si in zona cervicala (gat)
- stari de greata
- tulburari ale ciclului menstrual
- libido scazut
- probleme gastrointestinale.
Daca nu este tratata eficient, oboseala cronica poate duce la stari depresive, anxioase sau atacuri de panica.
Cauzele declansarii oboselii cronice nu sunt cunoscute. Totusi, este asociata cu afectiuni ale sistemului imunitar, renal, nervos sau endocrin ori cu antecedente de boala in familie, insa fara dovezi stiintifice.
Nu exista un tratament prestabilit pentru oboseala cronica. Dupa ce este diagnosticata de medicul specialist, se recomanda administrarea de analgezice pentru ameliorarea durerilor (de cap, spate etc.), reducerea volumului de activitati zilnice, reducerea stresului, efectuarea exercitiilor fizice (yoga, cardio, stretching, jogging, inot, mersul pe bicicleta), petrecerea timpului in aer liber.
Pe langa, sunt necesare ajustarea programului zilnic (imbunatatirea ciclului de odihna, concomitent cu administrarea de medicamente care sa asigure un somn odihnitor), urmarea terapiei cognitiv-comportamentale sau a tratamentului psihiatric (in caz de depresie sau anxietate).
Dieta si combaterea oboselii cronice
Alte cauza ale oboselii cronice pot fi legate de lipsa unor vitamine si minerale din organism, de aceea este important sa adopti o dieta bogata in nutrienti, care sa te ajute sa iti recapeti starea de bine. Trebuie sa limitezi consumul de grasimi nesanatoase (unt, margarina, prajeli, carne de porc), zahar (se gaseste in majoritatea alimentelor, de la produse de patiserie si cofetarie, la iaurturi, chipsuri, batoane energizante s.a.), alcool si tutun.
Consuma cat mai multe alimente care sa combata inflamatia din corp, ca uleiul de masline, turmericul si ghimbirul. Asigura-te ca obtii doza zilnica necesara de fier, deoarece o deficienta poate duce la anemie, care iti accentueaza starea de oboseala. Consuma spanac, broccoli, patrunjel proaspat, fructe de mare, rucola, naut, cimbru, ardei, oregano uscat, sardine, scortisoara, smochine, portocale.
Alimentele care stimuleaza nivelul de serotonina, numit si hormonul fericirii, trebuie consumate zilnic. Printre ele se numara ciocolata neagra, cerealele (orez, grau, cereale integrale, granola), peste (ton, somon, hering, macrou), nuci si seminte, ulei din samburi de strugure, branzeturi, pepene galben, avocado, rosii, kiwi, ananas, banane, conopida, spanac, ciuperci, linte sau tofu. Si nu in ultimul rand, nu uita sa te hidratezi corespunzator deoarece deshidratarea accentueaza starea de oboseala.
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing