Care este diferenta intre exercitii si activitate fizica?

Activitatea fizica este definita ca miscarea ce implica o contractie a muschilor. Orice facem in timpul zilei – mersul, urcatul scarilor, curatenia in casa etc. – sunt exemple de activitate fizica.

Exercitiile sunt o forma specifica a activitatii fizice, fiind planificate si executate cu un scop: acela de a slabi, a ne mentine in forma sau pur si simplu pentru a avea o viata mai sanatoasa.

Atunci cand mergi la sala, inoti, pedalezi, alergi sau practici diferite sporturi, inseamna ca faci exercitii fizice.

Asadar, care sunt diferentele?

Activitatea fizica zilnica pe care o face un om obisnuit are o intensitate scazuta spre moderata. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu ne aduce niciun beneficiu.

Dar adevaratele rezultate pe termen lung le poti obtine numai prin exercitii. Spre exemplu, joggingul are efecte mult mai rapide si eficiente asupra sistemului cardiovascular decat mersul pe jos in pas lejer.

Trebuie sa stii ca exercitiile de fitness depind si de activitatea fizica pe care o faci in mod regulat, implicit de intensitatea si de timpul pe care il petreci facand acea activitate. De aceea este important sa faci exercitii cardio in functie de ritmul inimii tale si sa perseverezi pana ajungi la intensitatea dorita.

De este importanta intensitatea exercitiilor

Cum iti poti da seama daca o activitate este moderata sau ridicata in intensitate? Spre exemplu, daca poti vorbi in timp ce o executi, este moderata.

Daca trebuie sa te opresti si sa iti reglezi respiratia dupa doar cateva cuvinte, atunci intensitatea este ridicata.

In functie de nivelul la care ai ajuns (cat de fit esti?), un antrenament cu mingea kettlebell poate fi moderat in intensitate, pe cand saritul corzii poate avea un grad ridicat de dificultate. O ora de pilates poate fi pentru unele persoane floare la ureche, iar pentru altele o adevarata provocare.

Activitatea fizica si exercitiile

In mod ideal, un program de exercitii trebuie sa includa elemente care sa imbunatateasca toate aspectele de mai jos:

  • anduranta cardio-respiratorie: este vorba despre cresterea capacitatii de a rezista la efort fizic, incepand cu performarea activitatilor de la intensitate redusa spre medie, apoi la ridicata (mersul in pas alert, jogging, alergat, pedalat, sarit coarda, inot).
  • rezistenta musculara: poti creste rezistenta muschilor prin ridicarea greutatilor sau prin efectuarea exercitiilor cu mingea kettlebell, dar nu numai.
  • flexibilitatea: sunt recomandate exercitiile de stretching, ca parte din rutina de antrenament, dar si yoga si pilates.

Desi e posibil sa imbunatatesti lucrurile de mai sus prin simpla activitate fizica, un program regulat de exercitii te va ajuta sa obtii mai multe beneficii, mai rapid.

Incepe chiar acum o viata mai sanatoasa cu pasi mici si creste intensitatea si timpul in care faci activitati fizice. Parcheaza masina la cateva strazi distanta si mergi pe jos, alege sa urci scarile in loc sa iei liftul, iesi la o plimbare imediat dupa masa.

Scopul final este sa iti imbunatatesti conditia fizica si sa ajungi sa incluzi in rutina saptamanala cateva ore de exercitii fizice care te vor ajuta sa ai o viata mai longeviva si sanatoasa.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *