Cum eviti capcanele alimentatiei sanatoase

In zilele noastre, preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa este din ce in ce mai raspandita. Este normal sa cautam cele mai bune alimente pentru noi si familia noastra, dar cand poate deveni acest lucru ceva negativ?

Un raspuns este atunci cand apare vina – ca ai mancat o bucatica de ciocolata, o felie de paine sau ca ai depasit numarul de calorii consumate pe care ti le-ai propus la inceputul zilei.

capcanele alimentatiei sanatoase

Obsesia pentru o alimentatie sanatoasa se numeste ortorexie si trece mai departe de dorinta de a manca sanatos. Este normal si chiar necesar – pentru sanatate, silueta si starea de bine – sa eliminam sau limitam consumul de zaharuri, junk-food, bauturi carbogazoase etc.

Dar atunci cand devenim obsedati de ceea ce avem in farfurie preocuparea pentru sanatate se transforma in pericol.

Una dintre capcanele acestei afectiuni este ca se poate ajunge la infometare din cauza ca persoana ajunge sa consume din ce in ce mai putine alimente. Motivul este ca le considera „impure” si nesanatoase, chiar daca nu e cazul.

Grija obsesiva pentru alimentatia sanatoasa poate duce la:
  • oboseala si extenuare
  • pierderea excesiva in greutate
  • anemie
  • dureri de cap
  • ameteli

Cum iti dai seama daca grija pentru alimentatia sanatoasa iti poate crea probleme

Raspunde-ti la urmatoarele intrebari, iar daca bifezi 4-5 raspunsuri afirmative, trebuie sa fii mai permisiva cu dieta si sa iti permiti mai multe „escapade” culinare.

Daca raspunzi DA la toate intrebarile, atunci trebuie sa tragi un semnal de alarma si sa iti regandesti dieta si stilul de viata.

Iata care sunt cele 10 intrebari care te ajuta sa recunosti capcanele alimentatiei sanatoase:
  1. Petreci mai mult de 3 ori pe zi gandindu-te la dieta?
  2. Iti planifici mesele cu cateva zile inainte?
  3. Este valoarea nutritionala a meselor tale mai importanta decat placerea de a manca?
  4. Ai observat ca ti-a scazut calitatea vietii, in timp ce calitatea mancarii tale a crescut?
  5. Ai devenit mai stricta cu tine in ultimul timp?
  6. Iti creste stima de sine atunci cand mananci sanatos?
  7. Ai renuntat la mancarea care iti placea doar pentru ca acum o consideri nesanatoasa?
  8. Stilul de alimentatie iti provoaca neplaceri in a manca in oras, te distanteaza de familie sau de prieteni?
  9. Te simti vinovata cand te indepartezi de la dieta pe care ti-o planifici?
  10. Simti ca detii un control total atunci cand mananci sanatos?

Cu totii trebuie sa tindem spre un stil de viata sanatos, dar trebuie sa cunoastem si riscurile pe care il poate avea asupra noastra. Atunci cand incepi sa excluzi alimente din dieta pe motive nejustificate, sau sa iti calculezi caloriile „la sange”, sa iti refuzi micile placeri ca un desert sau o portie de paste, cazi in capcanele alimentatiei sanatoase.

Idealul este un stil de viata activ, in care sa adopti o dieta variata, diversificata si care iti asigura necesarul zilnic de nutrienti.

Vara, mananca echilibrat si evita capcanele alimentatiei sanatoase

Daca ai pofta de ceva dulce, fii fericita ca este vara si redefineste-ti deserturile si consuma cat mai multe fructe de sezon proaspete. Descopera ce deserturi de vara ti-am pregatit, savuroase, cu gust „estival” si putine calorii:

E vara, asa ca o salata este masa perfecta in zilele calduroase, mai ales ca se prepara imediat. Si ca sa nu te plictisesti de acelasi gust, ti-am pregatit 5 retete de salate super satioase si colorate. Afla toate retetele AICI.

smoothie cu fructe

Descopera cum sa prepari rapid shake-uri sanatoase si delicioase! Daca esti adepta unui stil de viata sanatos, atunci stii ca shake-urile sunt o solutie salvatoare – cand vrei sa iei o masa gustoasa si satioasa sau sa ii furnizezi corpului proteinele de care are nevoie. Ori, pur si simplu atunci cand esti pe fuga si nu ai timp sa gatesti.

Urmeaza ghidul nostru pas cu pas pentru shake-uri sanatoase si fii sigura ca obtii maximul de beneficii pe care ti le pot aduce.

Pe langa faptul ca sunt extraordinar de delicioase, smoothie-urile au o multime de beneficii pentru sanatate. Sunt o sursa bogata de vitamine si minerale, au efect energizant, sunt satioase si imbunatatesc digestia. Testeaza retetele noastre cu fructe si verdeturi de sezon si spune-ne care sunt preferatele tale.

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *