Mic dejun antiinflamator, potrivit pentru dimineti sanatoase

In timp ce inflamatia poate fi un lucru pozitiv, semnalizarea corpului tau ca se lupta cu o infectie si trebuie sa se vindece, inflamatia cronica este problema care sta la baza multor boli moderne.

Printre simptomele care trebuie sa traga un semnal de alarma sunt: dureri de cap, balonare, dureri articulare, eruptii cutanate, oboseala, crestere in greutate, alergii, astm sau schimbari bruste de dispozitie.

Uneori inflamatia poate fi „tacuta” sau dificil de detectat. Este cauza principala a unor boli precum diabetul, bolile de inima, obezitatea, hipertensiunea si cancerul.

In timp ce exista o serie de moduri de a tine sub control inflamatia, inclusiv prioritizarea somnului si reducerea stresului, unul dintre cele mai eficiente moduri de a combate inflamatia este prin alimentatie, iar micul dejun este perfect pentru un nou start.

Iata cinci idei de mic dejun antiinflamator, pe cat de delicios, pe atat de hranitor:
  1. Terci din ovaz cu lapte auriu

Laptele auriu este un preparat anti-inflamator de origine ayurvedica, care combina lapte, turmeric si piper negru. Desopera AICI cum sa il prepari.

Una dintre componentele active ale turmericului este curcumina, care nu numai ca ii da turmericului culoarea bogata, ci are proprietati antiinflamatorii remarcabile.

Mod de preparare:
Incalziti 1 cana de lapte vegetal intr-o cratita mica pana il aduceti la punctul de fierbere, apoi adaugati ½ cana de fulgi de ovaz, 1 lingurita de pudra de turmeric, ½ lingurita de ghimbir macinat si un varf de piper negru.

Gatiti pe foc scazut timp de 1 minut, apoi indepartati cratita de pe foc si indulciti cu miere dupa gust. Pentru un plus de aroma, puteti presara putina pudra de scortisoara deasupra.

Piperul negru poate parea un pic ciudat, dar este esential sa va ajute corpul sa absoarba mai multa curcumina (unele studii arata ca piperul negru poate creste capacitatea corpului de a absorbi curcumina cu 2000%).

  1. Smoothie de ceai verde

Ceaiul verde este unul dintre cei mai puternici luptatori impotriva inflamatiei, datorita nivelului ridicat de compus polifenolic mentionat ca EGCG, care poate opri inflamatia prin limitarea eliberarii proteinelor pro-inflamatorii de catre celule.

Mod de preparare:

Preparati 500 ml de ceai verde. Puneti-l in congelator in timp ce adaugati restul ingredientelor in blender (sau preparati-l cu o noapte inainte si lasati-l sa se raceasca in frigider pana dimineata).

Adaugati la blender o mana mare de spanac, sucul de la 1 lime, ½ un avocado, 1 banana, o mana de afine inghetate (sau alte fructe de padure) si un varf de cutit de sare de Himalaya. Adaugati ceaiul verde si amestecati pana la omogenizarea completa.

  1. Omleta cu broccoli si miso

Broccoli este recunoscut pentru lupta contra inflamatiei, la fel ca toate „rudele” sale crucifere. Este bogat in sulforafan, care combate inflamatia prin reducerea stresului oxidativ si diminuarea deteriorarii celulelor.

Pentru a face acest mic dejun super usor, aveti nevoie de o mana de broccoli congelat sau proaspat. Fierbe-l 1-2 minute, apoi trage-l prin tigaie cu putin ulei de avocado si sare, pana cand incepe sa se rumeneasca.

Dati flacara de la aragaz la minimum, apoi adauga 2 oua batute si un varf de sare, amestecand constant. Chiar inainte de a lua tigaia de pe foc, adaugati un strop de tamari si o lingura de miso.

  1. Salata de ou cu ulei de masline

Uleiul de masline, baza dietei mediteraneene, este renumit pentru proprietatile sale de combatere a inflamatiei.

Pe langa faptul ca este bogat in grasimile monoasaturate benefice pentru inima, uleiul de masline si, in special, uleiul de masline extravirgin contine o varietate de polifenoli care reduc inflamatia.

Mod de preparare:

Incalziti 2 lingurite de ulei de masline extravirgin de inalta calitate intr-o tigaie la foc mediu. Spargeti doua oua direct in tigaie, apoi reduceti la foc mic. Gatiti pana cand albusurile sunt crocante, iar galbenusurile inca moi.

Serviti cu salata de rucola, dressing de ulei de masline extravirgin si lamaie, sare si piper (optional, cateva felii de avocado) – un mic dejun rapid si proaspat.

  1. Budinca de chia cu ciocolata

Ciocolata la micul dejun? Daca doriti sa luptati impotriva inflamatiei, se poate si cu ciocolata deoarece pudra sau boabele de cacao sunt pline de flavanoli.

 

Flavanolii sunt un tip de fitonutrienti pe care planta ii produce pentru a se proteja de insecte sau alte boli. Flavonolii au proprietati antiinflamatorii si antioxidante atunci cand sunt consumati de oameni si remarcabile efecte neuroprotectoare.

Cacao are de fapt cea mai mare concentratie de flavanoli in greutate in comparatie cu toate celelalte alimente, insa continutul de flavanol scade cu cat este procesat mai mult (deci cacao crud va avea mai multe beneficii pentru sanatate in comparatie cu o bucata de ciocolata cu lapte).

Unele studii arata ca consumul de cacao poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale si poate avea chiar efecte pozitive asupra nivelului de colesterol din sange.

Mod de preparare:

Amestecati 1 jumatate de lingura de pudra de cacao crud, 1 lingura de miere sau sirop de artar, 1 lingurita de extract de vanilie si un varf de sare de mare fina intr-o cana de lapte la alegere pana la combinare.

Adaugati in 3 linguri de seminte de chia, amestecand pana sunt bine distribuite. Se pune la frigider peste noapte, amestecand dupa aproximativ 20 de minute si o ora. Dimineata, chia se va umfla si va fi gelatinoasa, creand un adevarat deliciu la micul dejun.

Pofta buna!

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *