DA RESET VIETII TALE! Partea 5: Activitatea fizica si proteinele: combinatia de succes pentru un corp de invidiat

Activitatea fizica si proteinele sunt combinatia perfecta pentru un corp armonios, un metabolism accelerat si o stare generala de bine. Consumul adecvat de proteina poate aduce numeroase beneficii oricarui sportiv de performanta sau persoana activa.

Toata energia de care avem nevoie pentru a ne mentine corpul si mintea sanatoase provine din alimentele pe care le consumam si din lichidele pe care le bem. Ele sunt depozitul nostru de energie, „combustibilul” pe care organismul nostru il consuma.

Dintre toti nutrientii, proteinele au un rol esential, fiind sursa principala din care se produc muschii, sangele, pielea, parul, unghiile si organele interne.

Stiai ca organismul uman este format din cel putin 10.000 de proteine diferite, care la randul lor sunt formate din sute sau chiar mii de aminoacizi? Proteinele mai sunt denumite si „arhitecti” ai corpului uman.

Exista aproximativ 80 de tipuri de aminoacizi din care aproape 20 au rol in cresterea si refacerea musculaturii. Dintre ei, 9 sunt clasificati ca aminoacizi esentiali, adica aminoacizi fara de care cresterea si repararea structurilor musculare nu ar fi posibila.

Rolul principal al proteinelor este in cresterea, regenerarea si intretinerea celulelor si tesuturilor corpului, mai ales a muschilor.

Iata de unde poti sa le obtii:

  • Surse animale – carne, peste, oua, lapte, branza si iaurt.
  • Surse vegetale – soia, tofu, quinoa, proteina de mazare, legume verzi, nuci si seminte, alune.

Care este legatura dintre activitatea fizica si proteinele din alimentatie?

Deoarece unele alimente bogate in proteine pot avea un continut ridicat de grasimi saturate, este important sa alegi optiuni mai scazute in grasimi, cum ar fi carnea slaba (pui, peste, curcan) sau variantele non-animale, ca leguminoasele, tofu, untul de arahide, tempeh sau fasolea rosie.

surse de proteine

Necesarul zilnic de proteine al unui adult fara activitate fizica regulata este de 0,75 g/ kilogram de greutate corporala. Pentru sportivii de performanta, necesarul de proteine este crescut la aproximativ 1,2-1,7 g/ kilogram greutate corporala.

Practici sporturi care presupun un efort crescut si un consum caloric ridicat, ca inotul, jogging-ul sau mergi la sala in mod regulat? Atunci necesarul tau de proteine trebuie sa fie mai crescut decat cel al persoanelor sedentare, pentru a promova cresterea si regenerarea tesutului muscular.

Proteinele accelereaza metabolismul si ajuta la arderea grasimilor

S-a demonstrat ca aportul ridicat de proteine stimuleaza semnificativ metabolismul si creste numarul de calorii pe care le arzi. Acesta poate fi cu pana la 80–100 mai multe calorii arse in fiecare zi, echivalentul la o ora de exercitii de intensitate moderata.

Un studiu din Belgia a aratat ca, in randul a 3.000 de adulti, cei care obisnuiesc sa consume o cantitate mai mare de proteine vegetale in detrimentul celor animale, au un index al masei corporale mai scazut si o circumferinta mai mica a taliei.

Proteinele ajuta la regenerarea tesuturilor

Numeroase alte cercetari demonstreaza ca aportul crescut de proteine dupa o accidentare (luxatie, intindere de muschi, muschi suprasolicitati) accelereaza procesul recuperator.

De aceea, este recomandat ca atunci cand termini antrenamentul, sa consumi o masa sau gustare bogata in proteine care iti vor ajuta muschii sa se recupereze.

In plus, un consum suficient de proteine, asociat cu o viata activa, poate ajuta la reducerea pierderilor musculare asociate cu imbatranirea.

Am nevoie de proteine suplimentare pentru dezvoltarea masei musculare?

masa musculara

Este un mit comun ca introducerea mai multor proteine in dieta decat portia recomandata zilnic ajuta la cresterea masei musculare.

Se intampla destul de des ca persoanele cu o activitate fizica intensa sa se concenteze pe consumul de multa proteina. Prin urmare, este posibil sa nu obtina suficienti carbohidrati, o sursa importanta de energie pentru realizarea exercitiilor fizice.

S-a dovedit ca o cantitate optima de proteine de inalta calitate, conform greutatii tale corporale si nivelului de activitate fizica, este suficienta pentru mentinerea unui corp armonios.

Un aport mai mare de proteine decat cel recomandat nu va fi folosit pentru pentru construirea muschilor, ci doar ca rezervor de energie!

Alimente bogate in proteine

  • Peste (85 grame) – 21 grame proteine
  • Pui(85 grame) – 21 grame proteine
  • Lapte de vaca (225 ml) – 8 grame proteine
  • Tofu (85 grame) – 15 grame proteine
  • Iaurt (225 grame) – 8 grame proteine
  • Branza (85 grame) – 21 grame proteine
  • Unt de arahide (2 lingurite) – 8 grame proteine
  • 2 oua marimea L – 13 grame proteine

Tine minte! O cantitate prea mare de proteine poate duce la probleme ca: deshidratare, epuizare, stari de greata, irascibilitate, dureri de cap, probleme digestive.

Iti recomandam solutii naturale care sa te ajute sa pastrezi armonia intre activitatea fizica si proteinele pe care le consumi zilnic:

Vegan – Protein Smoothie Meal Balance® – Energizare

protein smoothie meal balance

O combinatie 100% naturala de proteina de canepa BIO, proteina de orez, cocos si cacao, care amestecata cu banane, avocado sau alte fructe dupa preferinta.

Se tranforma intr-un mic dejun, o gustare sau o cina colorata si delicios de sanatoasa, plina de proteine sanatoase pentru o zi energica.

Canepa este o sursa importanta de Omega 3 si 6, si alti aminoacizi esentiali, fiind usor de digerat. O reteta UNICA direct din natura, excelenta persoanelor cu regim vegan sau vegetarian, dar nu numai. PRODUS VEGAN!

Baton Vegan Proteic cu boabe de cacao sau Cappucino Meal Balance®

activitate fizica si proteine

Cu un continut ridicat de proteine, fibre si vitamine, batoanele vegane sunt gustarea excelenta pentru post-antrenament fiind ajutorul perfect in recuperare.

Reduc oboseala, senzatia de foame si asigura un plus de energie intreaga zi.

Sunt bogate in:

>>L-carnitina – ajuta la transformarea grasimii in energie (ardere grasimea din organism si accelereaza arderea grasimilor ingerate din alimente)
>>Proteine (8 grame de proteine/ baton), fibre si vitamine este ajutorul perfect in recuperarea post-antrenament.

Life Impulse® Form Shake cu aroma de ciocolata sau vanilie

activitatea fizica si proteinele

Este un shake sanatos si gustos pe post de mic dejun, pranz sau cina, in functie de preferinte, care acopera toate gusturile.

Produs vegetarian pe baza de faina de soia BIO, fara zahar adaugat sau indulcitori, foarte putine calorii si aport nutritional superior.

Combinatia de vitamine, minerale si alti nutrienti valorosi tine cu succes locul unei mese nesanatoase, dar totodata poate ajuta la mentinerea unei greutati optime.

Tu ce surse de proteine preferi?

DA RESET VIETII TALE! Fii alaturi de noi si saptamana urmatoare, cand lansam partea a sasea!

Articol scris de,
Daniela Marc
Specialist Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *