Lecitina din floarea soarelui – beneficii si efecte

lecitina din floarea soarelui

Lecitina din floarea soarelui este un termen general pentru diferite substante grase ce pot fi extrase din floarea soarelui. Lecitina se gaseste in celulele corpului uman, in tesuturile vegetale si animale. Este alcatuita din acizi grasi si, in special, dintr-un tip de molecula de grasime numita fosfolipide – un element esential al membranelor celulare.

Mai multe despre lecitina…

Lecitina – care este numita dupa cuvantul grecesc pentru galbenusul de ou, lekithos – a fost izolata pentru prima data din galbenusul de ou in anul 1846. In prezent, este folosita in comert ca emulgator in alimentele ambalate si apare in mod natural in anumite alimente, inclusiv:

  • cereale integrale
  • nuci
  • boabe de soia
  • galbenusu de ou.

Lecitina este acum unul dintre cele mai versatile si mai valoroase produse secundare ale industriei semintelor oleaginoase. Infiintata in jurul anului 1940, industria lecitinei din SUA a crescut considerabil in ultimele decenii, deoarece lecitina a devenit un ingredient nutraceutic si supliment alimentar foarte raspandit.

Lecitina poate proveni dintr-o serie de surse diferite, dar semintele de floarea soarelui sunt unele dintre cele mai populare alegeri. Lecitina de floarea soarelui este o combinatie de fosfolipide diferite.

In timp ce multi oameni considera grasimile ca fiind daunatoare sanatatii, multe fosfolipide sunt extrem de importante pentru sanatatea noastra. In lecitina de floarea soarelui, de exemplu, exista numeroase tipuri de fosfolipide si antioxidanti, alaturi de alti compusi volatili care o fac un supliment sanatos.

Poti citi mai multe despre diferenta dintre grasimile sanatoase si cele nesanatoase AICI.

Lecitina:

  • scade colesterolul
  • sprijina alaptarea
  • reduce senzatia de oboseala

Lecitina din floarea soarelui contine cateva vitamine si minerale de care organismul tau are nevoie pentru a functiona optim. In special, contine de urmatorii nutrienti:

  • Fosfor
  • Potasiu
  • Calciu
  • Fier
  • Colina
  • Inozitol
  • Acizi grasi omega-3
  • Acizi grasi Omega-6

Atunci cand este luata in timpul meselor, lecitina din floarea soarelui poate ajuta la absorbtia mai multor vitamine solubile in grasimi, cum ar fi vitaminele A, D, E si K, asigurandu-te ca iti poti indeplini cerintele zilnice pentru acesti micronutrienti cheie.

Dar hai sa vedem mai exact: ce face lecitina in organism?

lecitina din floarea soarelui

Odata ajunsa in organism, lecitina se descompune in colina, un nutrient asemanator vitaminelor, care este important pentru un ficat sanatos. Colina ajuta, de asemenea, la descompunerea grasimilor in energie, pe care corpul nostru o poate folosi.

Lecitina din floarea soarelui are un impact pozitiv asupra sanatatii. Este eficienta pentru sanatatea creierului, in cazul inflamatiei ficatului, regleaza tensiunea arteriala, sprijina sistemul nervos si sanatatea cardiovasculara.

1. Poate usura oboseala

Lecitina poate reduce senzatia de oboseala si slabiciune. Un studiu din 2018 din Nutritional Journal a raportat ca o doza zilnica crescuta (1200 mg) de lecitina a crescut energia si a redus oboseala in cazul femeilor care trec prin menopauza.

Descopera AICI suplimentele noastre naturale care combat oboseala si iti dau energie zi de zi.

2. Lecitina din floarea soarelui sprijina sanatatea cardiovasculara

Oamenii de stiinta cred ca lecitina poate creste nivelul de colesterol HDL (bun) si poate scadea colesterolul LDL (rau). Intr-un studiu din 2009, cei care luau 500 mg de lectina zilnic aveau colesterol LDL cu 56% mai mic dupa doua luni.

Ca emulgator, lecitina de floarea soarelui este capabila sa echilibreze nivelul de grasime din sange, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii. Acest lucru poate reduce riscul de ateroscleroza, atacuri de cord si accident vascular cerebral, ceea ce protejeaza sanatatea inimii pe termen lung.

Atunci cand in sange se gaseste prea multa grasime, arterele sunt susceptibile sa se ingroase pe masura ce grasimea se depune pe pereti. Cand arterele se strang, tensiunea arteriala creste, punand mai multa presiune asupra sistemului cardiovascular. Cu o cantitate suficienta de lecitina in dieta, vei putea reduce riscul acestor probleme cardiace.

seminte de floarea soarelui

3. Lecitina sprijina alaptarea

Lecitina se gaseste si in laptele matern. Unele femei folosesc suplimentele cu lecitina pentru a reduce vascozitatea laptelui matern, ceea ce ajuta la prevenirea blocarii canalelor de lapte care ingreuneaza alaptarea.

4. Poate ajuta la protejarea creierului

Unele dintre fosfolipidele-cheie care alcatuiesc lecitina din floarea soarelui au fost conectate cu sanatatea creierului si cu procesele de reparare de care au nevoie celulele neuronale.

Suplimentarea regulata cu aceasta lecitina poate accelera procesul de regenerare neuronala si va proteja sistemul nervos. Descopera si alte suplimente naturale benefice pentru sanatatea neuronala AICI.

5. Poate imbunatati integritatea ficatului

Atunci cand ficatul este suprasolicitat sau manipuleaza o cantitate mare de grasime in exces, poate declansa sau agrava multe alte probleme de sanatate. Cu suficienta lecitina in organism, sansele ca acest lucru sa se intample sunt mult reduse, deoarece lecitina poate reduce cantitatea de grasime in exces din sange.

6. Sprijina sanatatea pielii

Lecitina este deosebit de eficienta in ameliorarea pielii iritate si uscate. De asemenea, are proprietati emoliente care pot mentine umiditatea in piele si hidrateaza in profunzime.

Atunci cand este combinata cu o serie de alte ingrediente pentru calmarea pielii si aplicata local, s-a dovedit ca lecitina ajuta la tratamentul unor afectiuni precum eczema si dermatita atopica. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina modul in care lecitina sub forma de supliment poate avea un impact asupra sanatatii generale a pielii.

7. Lecitina din floarea soarelui poate stimula sistemul imunitar

Cercetarile au descoperit ca fosfolipidele din lecitina pot fi capabile sa accelereze procesul de vindecare si sa stimuleze sistemul imunitar, in mare parte datorita efectelor antioxidante, datorita fosfatidilinozitolului si fosfatidiletanolaminei.

8. Poate ajuta la gestionarea artritei

Unul dintre efectele lecitinei din floarea soarelui este lubrifierea articulatiilor si reducerea inflamatiei din corp, ceea ce te face sa te simti mai tanar si sa ramai activ.

Diferenta dintre lecitina din floarea soarelui si lecitina de soia

Lecitina din floarea soarelui este o combinatie de fosfolipide care sunt extrase din semintele de floarea soarelui printr-un proces mecanic si fara substante chimice, ceea ce o face foarte pura.

De asemenea, este bogata in colina (fosfatidilcolina), in timp ce lecitina de soia are o compozitie usor diferita. Lecitina de soia, pe de alta parte, necesita substante chimice pentru a fi extrasa din boabele de soia, dar aceasta vine si cu un nivel mai ridicat de estrogen, care poate provoca probleme hormonale in organism.

In comparatie cu alte forme de lecitina derivata din soia sau porumb, lecitina de floarea soarelui este cea mai buna alegere daca doresti sa minimizezi aportul de ingrediente modificate genetic. Acest lucru se datoreaza faptului ca, spre deosebire de alte surse de lecitina, semintele de floarea soarelui nu sunt niciodata modificate genetic.

Descopera NOUL nostru produs Lecitina din seminte de floarea soarelui, capsule moi, Life Care®

lecitina din floarea soarelui

Este un supliment alimentar ce contine vitamine si minerale esentiale de care organismul are nevoie pentru a functiona si a se dezvolta.
In special, aceasta contine urmatorii nutrienti: calciu, potasiu, fosfor, fier, colina, inozitol, acizi grasi Omega-3 si acizi grasi Omega-6.

Lecitina imbunatateste functia cognitiva si sustine capacitatea de memorare. Pastreaza nivelul cortizolului (hormonul stresului) sub control in perioade de stres fizic si mental. Ofera energie organismului si imbunatateste performantele fizice si psihice.

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *