Soloprenor sau antreprenor: care este diferenta?

Soloprenor sau antreprenor? Cuvântul „soloprenor“ vine de la „solo“ și „antreprenor” si inseamna, in mare, un antreprenor solo. Soloprenorii sunt antreprenori care isi gestioneaza afacerile singuri, in toate aspectele ce tin de acestea, inclusiv marketing, vanzari si distributie.

A deveni un antreprenor solo poate fi o experienta palpitanta. Luati propriile decizii si puneti totul in joc pentru noua dvs. afacere. Dar poate fi, de asemenea, o experienta solicitanta si stresanta din exact aceleasi motive. Descopera AICI cum sa manageriezi stresul ca antreprenor.

Esti un antreprenor individual sau un antreprenor? Distinctia poate parea subtila la suprafata – si multi oameni folosesc termenii in mod interschimbabil – dar diferentele sunt destul de profunde.

Definitia cea mai de baza a unui solopreneur este:

`„Un profesionist care incepe o afacere fara intentia de a-i adauga vreodata personal.”

Putem detalia aceasta definitie pentru a o face si mai clara:

Un adevarat solopreneur este un profesionist care incepe si dezvolta o afacere (fara angajati) care este scalabila si produce venituri pasive.

Deci, distinctia majora dintre un solopreneur si un antreprenor se refera la angajati. Asta nu inseamna ca tu, ca antreprenor solo, trebuie sa faci totul singur – ai putea angaja contractori sau liber profesionisti.

Este adevarat ca multi antreprenori incep sa lucreze singuri, dar intentia lor este de a construi o afacere cu angajati pe care sa o vanda in cele din urma unei companii mai mari. Soloprenorii doresc sa conduca afacerea singuri si nu au intentia de a o vinde.

Soloprenor sau antreprenor? Iata cateva sfaturi utile:

Soloprenor sau antreprenor

1. Identifica-ti dorinta

Ca antreprenor solo, vei dedica mult timp si efort afacerii tale, asa ca este vital sa faci ceva care iti place. Gaseste o afacere care sa-ti hraneasca pasiunea si pe care o poti vedea facand-o pe termen lung.

Odata ce v-ati identificat dorinta, acordati-va un moment pentru a examina motivele pentru care doriti sa incepeti o afacere. Vrei sa fii propriul tau sef? Vrei sa traiesti intr-un anumit fel? Vrei sa iti dezvolti o anumita abilitate? Raspunsurile la aceste intrebari va pot dezvalui adevarata dorinta de a deveni un soloprenor.

2. Stabileste-ti locul fizic de munca

Lucrul de la masa din bucatarie sau de la cafeneaua din coltul strazii este acceptabil la inceput de drum, dar pur si simplu nu va fi suficient pe termen lung. Un soloprenor are nevoie de un mediu confortabil, care sa inspire si sa ii ofere ceea ce are nevoie, astfel incat sa se poata concentra asupra muncii sale. Un spatiu de coworking poate fi o optiune pentru antreprenorii solo in fiecare etapa de dezvoltare.

3. Nu renunta, oricate piedici intampini, mai ales la inceput de drum

A deveni un antreprenor solo este un drum plin de provocari. Dar nu lasa aceste provocari sa te invinga. Daca vremurile sunt dificile, fa-ti un obiectiv sa treci peste ele si sa atingi succesul. Intotdeauna exista o lumina la capatul tunelului, nu uita asta.

Linia care separa un solopreneur de succes de un solopreneur care esueaza este abilitatea de a persevera.

4. Inconjurati-va de persoane care va inspira

Soloprenorii, neavand angajati, se pot izola fara sa isi dea seama. De-a lungul timpului, aceasta izolare poate avea un efect negativ asupra motivatiei, inspiratiei si concentrarii.

Solutia este inconjurarea de oameni cu ganduri asemanatoare – fie ei solo antreprenori, antreprenori, nomazi digitali sau doar profesionisti in afaceri – care va ofera sprijinul de care aveti nevoie pentru a continua sa lucrati la un nivel inalt. Nu va fie teama sa cereti sfaturi, sa va eliberati frustrarile sau sa va sarbatoriti succesele cu ei.

5. Stabileste-ti clar obiectivele

Desi este vital sa va stabiliti obiective profesionale si sa masurati finantele afacerii, este esential sa va amintiti de ce ati devenit un antreprenor solo. Acest lucru va poate ajuta sa ramaneti ferm in hotararea de a reusi si de a va sustine in perioadele mai dificile.

Organizarea este cruciala pentru solopreneur. Daca organizarea nu este punctul vostru forte – sau chiar daca este – consultati articolul nostru despre Tehnici si metode de organizare a timpului, pentru o productivitate maxima.

In final, nu uita ca rabdarea, impreuna cu perseverenta, este fundamentul succesului pentru soloprenori, antreprenori si oricine doreste sa dezvolte o afacere. Amintiti-va de ce ati pornit singuri la drum, ce valori de baza aveti, ce stil de viata va doriti si ce inseamna libertatea profesionala pentru voi.

Pentru mai multa inspiratie, indiferent daca esti soloprenor sau antreprenor, te invitam sa citesti si alte articole despre antreprenoriat:

Cum obtii independenta financiara: pas cu pas

Cum iti poate aduce viata de antreprenor fericirea!

5 sfaturi pentru a incepe o afacere de succes

Descopera cartea lui Cristian Onetiu, Start in antreprenoriat – Calatoria de la A STI la A AVEA la A DEVENI. Ghid practic pentru tineri antreprenori. Inspiratie pentru cei care vor sa-si scaleze afacerea.

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *