Virozele respiratorii: cum le tratam

Virozele respiratorii sunt extrem de comune in perioada rece a anului. Desi ideal este sa le prevenim, ce facem atunci cand ne confruntam cu ele? Specialistii recomanda sa le tratam in mai multe moduri, cu atentie deosebita asupra tractului respirator.

Ce sunt virozele respiratorii?

Infectiile tractului respirator afecteaza partilor corpului implicate in respiratie: nasul, cavitatea bucala, faringele, laringele, trahee, bronhii, bronhiole. Ele apar mai ales in sezonul rece, atunci cand pericolul contaminarii este mai ridicat.

Pentru ca nu aerisim incaperile la fel de des, ne petrecem mai mult timp in interior sau… pentru ca avem alergii de diverse cauze – toate acestea reprezinta factori de risc la care trebuie sa fim atenti.

De asemenea, un alt factor de risc este STRESUL. Este foarte important sa facem diferenta intre gripa, raceala sau viroza. Descopera mai multe informatii despre acest subiect in articolul nostru de blog Raceala sau gripa? Afla care sunt diferentele.

Virozele respiratorii pot fi cauzate de:

  • factori etiologici – cei care cauzeaza aparitia infectiei respiratorii, adica virusurile (cele mai comune sunt: virusul respirator sincitial, rhinovirusurile, virusurile paragripale, adenovirusurile etc.)
  • factori de risc – cei care favorizeaza dezvoltarea virozelor respiratorii si pe care i-am mentionat mai sus.

Simptomele unei viroze respiratorii includ:

  • tuse
  • mucus (flegma)
  • stranut
  • nas infundat sau care curge (rinoree)
  • durere in gat
  • dureri de cap (cefalee)
  • dureri musculare
  • dificultati de respiratie (respiratie suieratoare)
  • o temperatura ridicata (febra)
  • senzatie generala de rau si slabiciune.

Cum se trateaza virozele respiratorii

De cele mai multe ori, acestea trec de la sine, in cazul in care sistemul imunitar este puternic. Atunci cand sunt asociale cu infectii bacteriene, tratamentul trebuie sa includa neaparat si antibiotice.

Pentru ca virozele respiratorii sunt cauzate de virusuri, le puteti trata acasa, urmand tratamentul recomandat de medicul specialist, dar si cu ajutoare naturale, care sa va redea starea de bine.

In mod normal, acestea trec in 7-10 zile de la debutul bolii. In cazul in care simptomele se agraveaza, apare starea de confuzie, deshidratare ori febra depaseste 40 de grade, trebuie sa mergeti la medic.

Din pacate, netratate, infectiile respiratorii pot duce la complicatii serioase, mai ales in cazul copiilor de pana la 2 ani, varstnicilor sau pacientilor cu boli autoimune. Pot aparea: pneumonia, inflamarea bronhiolelor sau meningita.

Virozele respiratorii: recomandari de produse pentru un tratament eficient

Nu exista un tratament prestabilit. Acesta difera in functie de fiecare pacient, dar de obicei include: antiinflamatorii, vitamine si minerale pentru sustinerea sistemului imunitar, remedii pentru durerile de muschi si de cap, pentru combaterea febrei, tusei si a disconfortului de la nivelul cailor respiratorii.

Sirop ECO, cu fenicul si cimbru

Sirop ECO, cu fenicul si cimbru

Ajuta la combaterea tusei seci, calmeaza iritatiile provocate de aceasta si calmeaza raguseala. Cimbrul are puterea de a desfunda caile respiratorii.

Extractul de fenicul poate ameliora senzatia de durere in gat, deoarece are un efect rapid de calmare.

LarynxForte, spray pentru gat, cu galbenele BIO

Efect calmant asupra gatului iritat, are proprietati cicatrizante, regeneratoare. Contribuie la confortul respirator.

Calmeaza senzatia de uscaciune si disconfortul la inghitire si accelereaza procesul de recuperare.

Fiole cu laptisor de matca si extract din polen de flori

Fiole cu laptisor de matca si extract din polen de flori

Laptisorul de matca este un ingredient natural plin de vitamine si nutrienti care sporesc puterea de aparare a organismului in fata agentilor patogeni si vitalizeaza corpul intr-un mod natural.

Fiolele fortifica sistemul imunitar, intaresc rezistenta naturala a organismului si ii sprijina vitalitatea.

EchinaPlus cu echinaceea, propolis si vitamina C

EchinaPlus cu echinaceea, propolis si vitamina C

Echinaceea, Propolis si Vitamina C din macese sunt surse naturale ce ajuta sistemul respirator. Sunt cunoscute si pentru efectele benefice asupra functionarii normale a sistemului imunitar.

Plicurile contin si un ingredient natural special – extract apos din scoarta de Larix laricina – Zada, cu beneficii importante in sustinerea sistemului imunitar.

ActiveSalicin, cu extract din scoarta de salcie alba

ActiveSalicin, cu extract din scoarta de salcie alba

Salicina naturala este extrasa din salcia alba, arbore recunoscut ca fiind un remediu al durerilor articulare. Salicina are efecte tonice asupra corpului, antiseptice si antiinflamatoare.

Impreuna cu tamaia indiana, gheara pisicii si magneziu asigura buna functionare a organismului in fiecare zi.

Ceaiurile, un must have al sezonului

ceaiurile si virozele respiratorii

Iar ceaiul e perfect pentru o clipa de relaxare – are un gust delicios, o aroma imbietoare, te incalzeste si iti aduce o multime de beneficii. Te ajuta sa functionezi in parametri optimi, te hidrateaza, iti intareste sistemul imunitar si te energizeaza.

Descopera mai multe in articolul nostru de blog, De ce e bine sa bei ceai toamna si iarna. Pe site-ul nostru gasesti variante de ceai din fructe si plante BIO, delicioase si care abia asteapta sa le incerci.

Ce poti face ca sa previi aparitia virozelor respiratorii:

  • respecta regulile de igiena (spala-te pe maini inainte si dupa masa, dupa ce mergi la toaleta sau atunci cand ajungi acasa de la cumparaturi/ serviciu/ plimbari)
  • evita pe cat posibil spatiile aglomerate (poarta masca de protectie)
  • mentine-ti sistemul imunitar la cote maxime (iti recomandam sa descoperi suplimentele noastre alimentare care iti sprijina imunitatea naturala a organismului).

Multa sanatate!

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *