O dieta sanatoasa, echilibrata si variata te ajuta sa slabesti, sa te mentii in forma si sa ai un stil de viata sanatos, de care avem nevoie mai mult decat oricand in zilele noastre. Pentru intelegerea modului in care hrana ne ofera nutrientii de care avem nevoie, e esential sa stim diferenta dintre micronutienti si macronutrienti, ce sunt si din ce alimente ii putem obtine.
Micronutrientii – vitaminele si mineralele
Un aport corespunzator de vitamine si saruri minerale ne mentine sanatosi, ne ofera energie si buna dispozitie. El este stabilit in functie de sex, varsta, greutate si stil de viata. Atunci cand corpul nostru nu primesti destui micronutienti, apar carentele de vitamine sau minerale, care se manifesta prin:
- senzatie de slabiciune si oboseala
- ameteli, vertigo
- anemie
- sistem imunitar slab
- rahitism
- decalcifiere a oaselor
- alterarea vederii
- dureri de cap
- dureri musculare sau articulare
- unghii patate, fragile si casante
- par si piele lipsite de stralucire
Printre cele mai importante vitamine si saruri minerale pe care trebuie sa le obtinem in primul rand din alimentatie sunt: vitaminele din gama B (B1, B2, B3, B5, B6, B12) A, C, E, D si mineralele magneziu, zinc, potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, sodiu, seleniu si cupru.
Macronutrientii – carbohidrati, proteine si grasimi
Furnizeaza energie organismului numai in prezenta unei cantitati optime de micronutrienti.
Carbohidratii
Majoritatea carbohidratilor sunt de origine vegetala si se gasesc in fructe, legume, cereale, lactate, paine, paste, aluaturi. Sunt foarte importanti deoarece ofera energie celulelor si contribuie la buna funcionare a sistemului nervos, digestiv, cardiovascular, a rinichilor si muschilor. Continutul mare de fibre favorizeaza digestia si ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul intestinului gros.
Carbohidratii sunt de doua feluri:
- complecsi, cu timp de digerare mai mare (legume cu frunze verzi, paine, fasole, linte, paste, orez, ovaz, carne rosie)
- simpli (zahar, fructoza din fructe, galactoza din laptele dulce)
Grasimile. Nu toate grasimile sunt nocive. Exista trei tipuri de grasimi, dintre care primele doua sunt nasanatoase si pot duce la diabet, boli de inima si obezitate, pe cand al treilea tip este benefic pentru sanatatea ta:
- grasimi saturate (carne, grasime de origine animala – untura, unt)
- grasimi trans (alimente procesate, margarina, prajeli)
- grasimi nesaturate (avocado, ulei de masline, ulei de cocos, nuci, seminte)
Proteinele
Sunt esentiale pentru buna functionare a organismului, in producerea de hormoni si enzime, imunitate, repararea sau cresterea masei musculare si furnizarea de energie atunci cand aportul de carbohidrati nu este optim.
Proteinele sunt de doua feluri:
- proteine complete, de origine animala, care contin toti aminoacizii necesari (carne, oua, lactate)
- proteine incomplete, de origine vegetala (in unele legume, cereale, seminte sau nuci). Combinate, sursele de proteine vegetale pot furniza toti aminoacizii necesari.
Nu uita! Incearca sa limitezi consumul de alimente procesate si semipreparate si include in dieta cat mai multe legume, fructe si cereale. Bea minim 2 litri de apa pe zi si fa miscare in mod regulat – fie ca mergi la sala, faci jogging, pilates sau mergi la o plimbare cu bicicleta.
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing