Rutina de dimineata pentru o zi excelenta

Primele minute dupa ce te trezesti pot face din ziua ta una placuta sau nu. Atunci iti setezi creierul asupra activitatilor pe care urmeaza sa le faci in decursul zilei. De aceea, este important sa pornesti cu un mindset pozitiv, care sa te ghideze pe tot parcursul zilei.

Daca iti incepi ziua cu bine, vei fi mai pozitiva, vei interactiona mai usor cu cei din jur, vei fi mai productiva si mai putin (sau deloc) stresata. Vestea buna este ca, odata ce iti setezi o rutina, iti va fi mai usor sa te trezesti cu sentimente pozitive si cu pofta de viata in fiecare dimineata.

Ti-am pregatit un ritual de 10 minute care te ajuta sa incepi ziua cu dreptul. Incearca cei 5 pasi simpli care te vor ghida spre o zi reusita:

1. Bea apa (timp: 1 minut)

Chiar daca primul gand atunci cand te trezesti este sa iti prepari o cafea care sa iti dea energie, de fapt, corpul tau are nevoie de un pahar mare cu apa plata.

Apa face minuni pentru sanatatea ta si starea generala de bine. Organismul uman este compus din 55-60% apa, asa ca, atunci cand te hidratezi corespunzator, corpul si mintea functioneaza in parametri optimi.

Este normal ca dimineata sa fii deshidratat, pentru ca nu ai consumat deloc apa in ultimele 7-8 ore. De aceea, un pahar cu apa baut pe stomacul gol este un obicei sanatos care trebuie sa faca parte din rutina ta.

Mai exact, te energizeaza, ajuta organismul sa elimine toxinele acumulate in timpul noptii, reduce aciditatea gastrica si accelereaza metabolismul.

Poti adauga in apa zeama de la jumatate de lamaie. Lamaia este un antioxidant natural puternic. Contine putine calorii, este o sursa bogata de vitamina C, calciu, potasiu, fibre si fier. Pe langa proprietatile detoxifiante si diuretice pe care le are, intareste imunitatea, purifica sangele, are efecte antiseptice, antivirale si antibacteriene.

2. Exercitii de respiratie (1-2 minute)

De cate ori te-ai gandit la modul in care respiri? Cercetarile arata ca atunci cand ne schimbam respiratia si inspiram adanc de 6 pana la 10 ori pe minut, nivelul de stres scade, iar creierul se oxigeneaza mai usor.

In plus, acest exercitiu reduce anxietatea si depresia, creste energia, mareste capacitatea de concentrare si intareste sistemul imunitar.

Iata ce trebuie sa faci:

  • stai in pat sau pe canapea, intinsa pe spate, cu genunchii indoiti (poti pune o perna sub ei ca sa stai cat mai confortabil). Pune mana dreapta pe piept si pe stanga pe diafragma, ca sa simti cum se misca in timp ce respiri
  • inspira adanc si incet pe nas; trebuie sa simti cum ti se mareste abdomenul in timp ce aerul intra in plamani
  • incordeaza-ti stomacul si tine aerul in plamani 2 secunde, apoi expira incet pe gura
  • repeta de minim 6 ori pe minut.

3. Stretching si inviorare (2-3 minute)

Stretching-ul efectuat imediat dupa ce te-ai trezit iti pune muschii in miscare si te ajuta sa te dai mai repede jos din pat. Este o forma simpla de exercitii care te ajuta sa iti detensionezi muschii, sa iti imbunatatesti circulatia si flexibilitatea.

Fa in fiecare dimineata cateva exercitii de stretching si ofera-le corpului si mintii tale un boost de energie si voie buna. Iata cateva exemple:

Stretching pentru spate:

  • stai ridicata pe marginea patului, cu picioarele pe podea
  • intinde-te usor in jos, atat cat sa iti atingi talpile cu mainile
  • arcuieste-ti spatele si mentine pozitia 10 secunde. Repeta.

Stretching pentru gat:

  • ramai in aceeasi pozitie, cu picioarele pe podea
  • roteste-ti gatul incet, in cerc, pana atingi umerii cu urechile
  • repeta in sensul acelor de ceasornic, apoi invers, de 5-6 ori.

4. Multumeste (3 minute)

Multumeste-ti tie, multumeste-i vietii si celor din jur. Incepe ziua cu ganduri pozitive si fii recunoscatoare pentru viata pe care o ai. Atunci cand ne acordam timp sa multumim si sa ne multumim, relatiile cu cei din jur se imbunatatesc, iar tu vei fi mai fericita si mai putin anxioasa.

Spune in gand sau noteaza pe o foaie, in fiecare dimineata, macar un lucru pentru care esti recunoscatoare in ziua respectiva. Nu trebuie sa fie ceva maret, chiar si un somn odihnitor sau o conversatie cu un prieten conteaza.

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim recunoscatori si pentru lucruri marete, ca oportunitatea unui nou job sau o stare de sanatate excelenta. Insa, trebuie sa invatam sa ne bucuram de lucrurile marunte.

5. Vizualizeaza-ti succesul (1-2 minute)

Acest ultim pas este foarte important ca sa incepi ziua cu forte proaspete si cu incredere in tine. Acorda-ti cateva momente si gandeste-te la ce ai de facut in ziua respectiva. Vizualizeaza-te in ipostaza in care indeplinesti totul cu succes, cum te descurci in situatiile dificile si cum faci din ziua ta una eficienta si productiva.

De fapt, iti vei crea un plan pe care sa il urmaresti in timpul zilei si care te va ajuta sa iti indeplinesti obiectivele. Respecta toti pasii de mai sus si pregateste-te pentru o zi mai buna in numai 10 minute.

Articol scris de,
Daniela Marc – Specialist Marketing

Comments

What do you think?

1 Comment
ianuarie 30, 2019

Mulțumim pentru sfat,o sa tin cont de el

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *