Glucidele (carbohidrati sau hidrati de carbon) sunt sursa preferata de energie a corpului. Creier, muschi si alte tesuturi care se bazeaza pe un flux continuu de carbohidrati, pentru satisfacerea cererilor imediate si pe termen lung de energie.
Glucidele ne asigură un aport energetic cuprins între 50 și 55%, astfel constituind baza sursei de energie pentru corpul nostru.
GLUCIDELE (CARBOHIDRATII) se clasifica in:
ZAHARURI SIMPLE – au molecula simpla, se prelucreaza si se asimileaza rapid de catre organism (fructoza din fructe, galactoza din lapte, zaharoza din trestie sau sfecla, lactoza din lapte, maltoza din bere);
ZAHARURI COMPLEXE – au molecule mai mari, mai greu de prelucrat (cereale- grau , porumb, orez, secara, orz, ovaz, tuberculi- cartofi, radacini-morcovi, leguminoase-soia, naut, fasole, linte).
Mituri despre glucide
Este adevarat ca painea ingrasa?
FALS
Nu painea ingrasa, ci produsele care sunt asociate cu ea. O felie de paine are 80 calorii, iar o felie de cascaval are 180 calorii. Bineinteles ca o paine intreaga ingrasa, dar 1-2 felii la masa nu fac niciun rau.
Painea prajita are mai putine calorii?
FALS
O felie de paine prajita are exact acelasi numar de calorii ca una proaspata deoarece prin prajire se pierde numai apa, deci este mai usoara ca greutate.
Painea proaspata te baloneaza?
ADEVARAT
In procesul tehnologic de pregatire al painii, se foloseste drojdia de bere a carei perioada completa de fermentatie este de 12 ore. De aceea este recomandat sa fie consumata paine „veche” de o zi.
Grahamul sau painea cu tarate nu ingrasa?
FALS
Painea neagra sau intermediara contine mai multe tarate (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric este usor inferior painii albe (230 calorii/100g fata de 280 calorii/100 g).
Nu trebuie sa asociem carnea cu painea sau cartofii?
FALS
Alimentatia corecta si sanatoasa prevede ca fiecare masa sa contina toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne sa fie asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se absorbi adecvat.
Disocierea dintre proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim 2 saptamani si are ca scop slabirea rapida (dar incorecta) dictata de probleme stricte de sanatate.
Glucidele si indulcitorii pe care ii folosim
Mierea este naturala, deci nu ingrasa?
FALS
Mierea este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar de calorii ca si zaharul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat si ocupa volum mai mare se ajunge la ecuatia paradoxala :
1 lingurita zahar = 13 calorii
1 lingurita miere = 22 calorii
Mierea stimuleaza pofta de mancare, prin urmare este recomandata copiilor si persoanelor subnutrite sau care si-au pierdut apetitul.
In cazul in care vreti sa folositi miere la indulcit, un varf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire este de 4 ori mai mare decat a zaharului.
Zaharul brun este mai sanatos decat cel alb?
ADEVARAT
Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decat zaharul clasic obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii insa este identic.
Zaharina este cancerigena?
FALS
Nu a fost demonstrata stiintific aceasta teorie, insa principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperatura inalta.
Aparitia indulcitorilor sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceasta problema, acestia fiind stabili termic. Fructoza lichida este un alt indulcitor natural ce poate substitui cu succes zaharul.
Eritritolul este un indulcitor natural, are gust si aspect asemanator cu zaharul, dar fara efecte secundare. Pentru ca este vegan si nu contine calorii, lactoza si gluten poate fi consumat fara probleme de catre persoanele diabetice, de cele ce tin dieta si cel mai important nu determina aparitia cariilor.
Ciocolata pentru diabetici nu ingrasa?
FALS
In diabet, pacientii prezinta un deficit de insulina si deci nu au voie sa consume zahar. Dulciurile pentru diabetici sunt facute cu fructoza pentru ca ea este mai noninsulinogena (nu determina descarcare in sange de insulina).
Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu contine zahar rapid si nu calorii mai putine. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decat cea normala.
O dieta fara dulciuri duce la depresie?
ADEVARAT
Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si da „starea de bine”. Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei, dar acelasi efect il putem avea si cu o portie de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispusi.
Si cealalta extrema este valabila, dietele proteice, pe langa faptul ca duc la depresie, pofta de dulciuri creste extrem de mult si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa inghitim doua ciocolate intregi.
Exista colesterol „bun” si colesterol „rau”?
ADEVARAT
In sange exista LDL- colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare si se reflecta de obicei in valoarea colesterolemiei.
Este un colesterol „rau” a carui valoare nu trebuie sa depaseasca 200 mg/ml si care reflecta de obicei cantitatea de trigliceride (grasimi) pe care le mancam.
Fractiunea „buna” a colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protectie cardiovasculara si cu valoare ideala de peste 50 mg/ml in sange.
Alunele si nucile hranesc creierul?
ADEVARAT
10 nuci sau alune consumate zilnic hranesc celula nervoasa si ne ajuta sa fim „mai destepti.”
Semintele si nucile sunt surse bogate de proteine, fibre, vitamine si minerale. Contin grasimi sanatoase, la fel ca avocado, deci sustin sanatatea organismului, mai ales a inimii si sistemului nervos.
In plus, sunt nutritive si foarte satioase, fiind alegerea perfecta pentru o gustare intre mesele principale.
Exista alimente care cresc colesterolul?
ADEVARAT
Acestea sunt zaharul rafinat, deci toate dulciurile, grasimile animale (slanina, unt, smantana), margarina, CAFEAUA si FUMATUL.
Produsele care scad colesterolul sunt: fructele, legumele, cerealele, soia, grasimea din peste, laptele si produsele lactate degresate, uleiul de porumb, masline, CEAPA, USTUROIUL SI ARDEIUL IUTE.
Articol scris de,
Daniela Marc – Specialist Marketing