Ce să mâncăm înainte de somn?

Înainte de somn? Nimic!!!

inainte_desomn

Alimentația prezintă o importanță deosebită în profilaxia și tratamentul insomniei și este esențial să se descopere și evite alimentele care o produc sau o întrețin. Un somn bun este asigurat și de o cină servită cu cel puțin trei ore înainte de somn, să nu uităm asta! În plus, anumite tipuri de alimente ajută la inducerea somnului, în timp ce altele îl inhibă.

Insomnia reprezintă incapacitatea unei persoane de a adormi sau de a-și menține somnul pe o perioadă de câteva ore, cauzele acesteia fiind legate de prezența unei patologii, viața stresantă, consumul excesiv de stimulenți – cofeină sau alcool, regimul de viață dezordonat sau dependența de droguri.

Există și o serie de alimente și substanțe care trebuie evitate de către persoanele afectate de insomnia, acestea fiind: cafeaua, ceaiul negru, ceaiul verde, cola, alcoolul, nicotina, ciocolata, alimentele condimentate, aditivii alimentari, alimentele conservate, sarea și zahărul în exces.

Ce ar fi indicat să conțină cina?

  • Peștele cu legume la cină!

Această combinație este un meniu recomandat de mai toți dieteticienii. De ce? Pentru sursa bună de proteină, ce ajută organismul la restructurare pe perioada nocturnă, iar legumele sunt o sursă excelentă de fibre, minerale și fitochimicale, ce însoțesc perfect digestia proteinei. Peștele niciodată nu se prăjește, poate fi copt, fiert sau pregătit pe grătar, este un amănunt foarte important!

  • Nucile

Prin conținutul de proteine, potasiu și seleniu ajută organismul să producă melatonina, hormonul natural al somnului. Nucile, asociate cu un pahar de vin, câțiva struguri și câteva cubulețe de brănză pot fi o alegere de cină, atunci când suntem în compania mai multor prieteni sau a familiei. Sau, câteva nuci într-o salată Waldorf sunt ”o alegere sofisticat de bună”!

  • Salata verde

Legumele verzi sunt bogate în triptofan, vitamina B3 sau niacina, substanțe care sunt implicate în sinteza serotoninei și promovează un somn sănătos. Întotdeauna o salată cu mult verde este o foarte bună alegere pentru masa de seară.

  • Iaurtul

Se știe despre aminoacidul cel mai bine de asimilat seara – cazeina din lapte! Nu pot să vă recomand un pahar de lapte cald, dar pot să vă recomand – cu bună credință! – un iaurt de casă sau unul lipsit de lapte praf, ce va fi mereu o alegere de nădejde pentru cei ce urmează o dietă de slăbit, de exemplu!

  • Smochinele

Datorită conținutului de magneziu, calciu si potasiu, normalizează ritmul cardiac și combat insomnia. Smochinele îți oferă o stare de bine. Combinate și cu 3-5 nuci și cu un ceai cald, putem obține o masă de seară extrem de bogată nutrițional și extreme de simplă și ușoară!

  • Bananele

Bananele sunt o sursă excelentă de magneziu și potasiu, relaxează sistemul nervos si mușchii, reducând stările anxioase. Pot fi combinate cu iaurt, doar de către persoanele care nu au probleme cu greutatea.

  • Ceaiurile din plante

Să nu uităm de tisanele din plante medicinale, un obicei atât de înțelep și nobil, în același timp! Fiecare plantă este un panaceu pentru un organ sau un sistem funcțional al organismului nostru, să ne bucurăm de ele.

Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!

Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *