Carnea roșie procesată este cancerigenă?

Grăsimile din carne, în cazul în care au ars prin prăjire, genereaza oxidanti si agenti cancerigeni. Grill-ul, grătarul și carnea prăjită crește toate riscurile, în special de cancer de stomac colorectal. Nu este surprinzător să aflăm că o dietă cu un aport ridicat de carne, o dietă bogată în proteine ​​și grăsimi și săracă în fibre, împreună cu agenți cancerigeni crează haos cu tractul digestiv.

42409815_sToate acestea explică legătura cu cancerul de stomac, colon, rect, pancreas (organul responsabil pentru digestia proteinei) și rinichii (organul care trebuie să elimine produsele de descompunere ale proteinei și alte toxine). De ce, totuși, legătura cu cancerul de sân și cancerul de prostată? În carne, în afara hormonilor apar în mod natural și factori de creștere, numită carne mai non-organică, prezentă în special în Statele Unite. Carnea de pui, de vită, carnea de porc sau de miel, primește și un tratament hormonal de un fel sau altul. Vacile, de exemplu, sunt incărcate cu hormoni de stimulare a creșterii producției de lapte. Această practică a fost interzisă în mod oficial în UE din 2006, dar unii fermieri fără scrupule încă dau hormoni de stimulare pentru a crește profitul. Desigur, este ușor de înțeles ce efecte pe termen lung pot avea acești hormoni introduși artificial în organismele animalelor.

Un studiu de mare relevanță, care a implicat 63.550 de oameni din Marea Britanie, cunoscut sub numele de studiul EPIC, de asemenea, a concluzionat că ”incidența în toate cazurile de cancer, a fost substanțial mai mică în rândul vegetarienilor decât în rândul consumatorilor de carne. Greutatea dovezilor este în favoarea reducerii consumului de carne și consumului de carne procesată în special, pentru a reduce riscul de cancer și boli de inimă.”

Cei care doresc să-și mențină o sănătate optimă, ar trebui să urmeze aceste linii directoare:

  • evită sau limitează consumul de carne roșie la un maxim de 300g pe săptămână, ceea ce echivalează cu două porții mici, de două ori pe săptămână (aproximativ dimensiunea palmei tale).
  • Alege carne macră, în special carne albă, în defavoarea cărnii roși sau procesate.
  • Evită sau consumă foarte rar cârnați, indiferent dacă la grătar, prăjit sau încălzit la temperatură ridicată.
  • Evită carnea prelucrată, inclusiv burgeri, cârnați și plăcinte cu carne, dacă nu sunteți sigur că sunt fabricate din carne macră. Chiar și atunci, reduceți consumul la o porție pe săptămână.
  • Alegeți carnea organică sau carnea de pește spre o bună stare de sănătate!

Bibliografie:https://www.patrickholford.com/blog/processed-meats-increase-cancer-and-heart-deaths

Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *