Fructele – 7 moduri in care sa te bucuri de ele

Fructele sunt un deliciu! Dar stiai ca 75% dintre oameni nu consuma suficiente fructe (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii)? Extrem de delicioase si bogate in vitamine si nutrienti, fructele sunt alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica.

Primavara si vara este momentul ideal sa valorifici la maximum valoarea nutritiva a fructelor, integrandu-le in alimentatia de zi cu zi. Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa te bucuri mai mult de culoarea si savoarea lor:

1. Consuma fructele ca atare

Singura mentiune este aceea ca, pentru ca zaharul din fructe sa nu se transforme in inamic al siluetei tale. Este de preferat sa le savurezi in prima parte a zilei si niciodata imediat dupa masa. In rest, ai liber la combinatii.

2. Transforma-le intr-un suc fresh sau smoothie

Doua dintre cele mai delicioase si racoritoare alegeri pe timp de primavara si vara. Te invita sa-ti lasi imaginatia sa inventeze cat mai multe combinatii originale cu fructele preferate.

protein_smoothies

3. Include-le in salate

Cubuletele de ananas, portocala sau pepene galben si semintele de rodii nu dau numai culoare unei salate verzi, ci ii si sporesc aportul nutritiv. Adauga cateva nuci, alune de padure sau seminte de susan si, cat ai clipi din ochi, ai obtinuti o portie de sanatate pura!

4. Transforma-le in coloranti naturali

Fructele care au culori intense sunt cea mai sanatoasa modalitate de a colora mancarurile. Procedeul este extrem de usor:

  • amesteci fructele in blender
  • pui rezultatul intr-o oala pe care o tii cateva minute pe aragaz la foc mic, pana cand se elimina cea mai mare partea a apei si astfelobtii
  • obtii o pasta concentrata de culoare intensa.

Foloseste zmeura pentru roz intens, mango pentru galben aprins, mure pentru mov si asa mai departe!

5. Iaurt cu fructe proaspete

Iti plac iaurturile cu fructe pe care le gasesti, de regula, pe rafturile supermarket-urilor? Varianta mult mai sanatoasa este sa pregatesti acasa aceeasi reteta.

De exemplu, pentru 200g de iaurt cu capsuni, nu trebuie decat sa tai 4-5 capsuni in bucatele mici, sa le adaugi in iaurt si sa amesteci bine.

6. Pastreaza fructele in congelator

Sezonul cald este paradisul fructelor, insa acesta nu dureaza la nesfarsit! Uneori se intampla sa-ti doresti sa te poti bucura de anumite fructe si dupa ce acestea dispar de pe tarabele din piata.

Iata solutia! Fructe precum capsunile, coacazele sau murele se pastreaza excelent in congelator chiar si pentru mai multe luni la rand. Mai mult, nu isi pierd deloc din proprietati.

7. Fructele uscate

Avantajul fructelor uscate este acela ca pot fi pastrate pentru mult timp fara riscul de a se altera. Ele sunt excelente atat ca ca gustare intre mese, cat si alaturi de cereale, in amestec cu lapte sau iaurt la mic-dejun.

Nu-ti mai ramane decat sa savurezi darurile colorate si delicioase ale naturii. Pofta buna!

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *