Ce fructe si legume de sezon nu trebuie sa iti lipseasca din farfurie

Suntem in plin sezon, si chiar daca temperaturile sunt neobisnuite pentru perioada asta, trebuie sa ne adaptam: nu numai ca trebuie sa ne modificam garderoba, ci trebuie sa facem schimbari si in alimentatie. De ce? Pentru ca organismul nostru sa se adapteze sezonului si sa prevenim raceala, gripa, chiar si astenia de toamna.

Pe masura ce vremea se schimba, trebuie sa marim cantitatea de nutrienti si sa consumam cat mai multe mancaruri calde. Vestea buna e ca toamna vine la pachet cu fructe si legume de sezon, ca dovleacul placintar, castanele, struguri dulci si zemosi, mere, pere si nu numai.

O alimentatie corecta in lunile de toamna te ajuta sa iti intaresti sistemul imunitar, sa ai mai multa energie, sa iti echilibrezi nivelul hormonal… pur si simplu sa ai o stare de bine tot timpul, atat fizica, cat si psihica.

Asadar, ce alimente ne recomanda nutritionistii?

Regula de baza este sa mananci pe cat posibil alimente de sezon, de la producatorii locali. Mergi mai des prin piete si targuri si bucura-te de fructe, legume si verdeturi proaspete, crescute fara substante toxice. Iata ce trebuie sa faca parte din dieta ta zilnica:

  • alimente bogate in betacaroten: morcovi, dovleac placintar, cartofi dulci
  • cereale: orez brun, quinoa, ovaz
  • leguminoase: linte, fasole rosie, naut, mazare
  • legume si verdeturi: broccoli, spanac, kale, telina, anghinare, conopida
  • fructe: mere, struguri, pere, rodii, citrice (portocale, lamai), castane
  • peste: cod, somon, macrou, hering
  • condimente: turmeric, ghimbir, scortisoara, rozmarin, busuioc, oregano, cimbru.

Ce zici? Te inspira ideile noastre?

Mic dejun:

Incepe-ti dimineata cu un terci de ovaz si fructe, gatit cu lapte vegetal, mere, ghimbir, scortisoara si nuci. Citeste AICI cateva idei de mic dejun pregatit de seara, iar AICI, care sunt beneficiile consumului fulgilor de ovaz.

Pranz:

Combina cereale cu legume si verdeturi si prepara-ti o salata satioasa pe care o poti servi ca atare sau alaturi de o bucata de peste sau curcan pe gratar sau la cuptor.

Cina:

Ultima masa a zilei trebuie sa fie usoara, nicidecum cea mai consistenta dintre toate. La cina, alege o ciorba de sezon sau o supa de legume.

Gustari (2 pe zi, intre mesele principale):

Adaptarea dietei in functie de sezon este importanta pentru sanatatea ta si stare de bine. Asigura-te ca faci cele mai bune alegeri pentru corpul tau!

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *